Bestick 40-tal och 70-tal

Först ut i vår besticköversikt är det funktionella besticket Vardag från Gense 1940. Någon formgivare nämns inte, men det sägs att Standardiseringskommissionen hade ett finger med i spelet. Marknadsplanen var idiotsäker: krigsmakten, sjukhusen och fångvården. Efter andra världskriget väntade en optimism som med stöd av folkhemstanken och en uppmjukad funkisstil skulle vända upp och ner på Sverige.

Formgivarna var redo att ta sig an varje litet skrymsle av tillvaron, besticken stod långt fram i kön. Det rostfria stålet och plasten var de självklara materialvalen. Varje liten bestickfabrik ansluter sig till det nya modet, även den alerta japanska kopieindustrin inser allvaret och hänger på. 1950- och 60-talen blir ett triumftåg för svensk och skandinavisk bestickdesign.

Redan etablerade tankar om ”vackrare vardagsvara” får med designvågen en vitamininjektion. Det ålderdomliga borgerliga maneret med bestickuppsättningar i nysilver och silver fick en knäck det än i dag inte har hämtat sig från. De rostfria designbestickens guldålder varade i närmare 30 år, och det vill vi nu visa en glimt av.

Under 1960-talets sista år börjar nedgången att märkas. Uppdragen minskar för formgivarna och flera av de stora designkontoren läggs ner. Som ett tecken på att det trots allt finns en fortsättning bildas Boda Nova 1971. Signe Persson-Melin engageras där året efter för att göra en matservis med bestick. Det blir tunga breda bestick med smidda blad och skaft i stengods. Senare kommer besticket med skaft i laminerat trä. Det görs bara gaffel, sked och två knivar (varav en vass).

I dag pågår jakten efter de läckra modellerna bland samlare och användare. Priserna har på något decennium stigit från ett par tre kronor styck till två- och tresiffriga belopp.

Hela reportaget om skandinavisk bestickdesign hittar du i Retro nr 2 , 2012. Köp numret här!

Varukorg