Gunnar Anders ljusstakar

”Ett intimt samarbete med erkända svenska konstnärer skapar en konstindustriell produktion av högsta klass.” SĂĄ beskriver Ystad-Metall sig själva i ett produktblad frĂĄn 1940-talet. En av de formgivare Ystad-Metall kontrakterade för samarbete var Gunnar Ander. Ystad-Metalls sortiment av användbara och konstnärligt utformade ting passade honom perfekt. Här fick han prova pĂĄ flera olika formsprĂĄk: klassiska mässingsljusstakar, luriga smideskatt­er pĂĄ höga ben och moderna vattenkannor och kandelabrar.

Beskrivningar av Gunnar Ander säger att han var vänlig, konsthistoriskt kunnig och alltid hade en omsorgsfullt utvald fluga knuten i halsen. Han föddes 1908 i Lidköping. Pappan var fotograf och Gunnar var kreativ redan som barn. Som tonåring fick han teckna omslag till Lidköpings tidning och när han skulle välja utbildning föll valet på Konstakademin i Stockholm. Efter utbildningen arbetade han först som slöjdlärare och han gav även ut böcker i ämnet under 30-talet. Till Ystad-Metall kom Ander i slutet av 40-talet eller början av 50-talet och det var med honom som företaget fick sina mest framgångsrika år. Med 150 anställda under 50- och 60-talen producerades mängder av graverade fat, paraplyställ, askfat, gnistskydd till ljusstakar, ja kort sagt allt som gav hemmet det där lilla ”extra”. Intresset växte också utomlands. Exporten gick strålande, och i Chicago och New York hade man permanenta utställningar.

Gunnar Ander drevs av en iver att formge, och då han arbetade hemifrån var det inga problem att arbeta för flera uppdragsgivare parallellt.
– Det var en enorm produktion! Om han inte skissade i skissblocket så gjorde han det på servetter och kvitton. Han ritade jämt! säger hans barnbarn Anne Charlotte Ytter, som också berättar att han var en ivrig golfare och gillade att påta i sin trädgård. Både hemma i Stock­sund, där han bodde stor del av sitt liv, och på sommarboendet i Skåne och i villan i norra Italien.

Gunnar Ander tog även uppdrag som inredningsarkitekt åt företag och privatpersoner. Ett exempel är Asea i Västerås som fick en jättetjock vit heltäcknings­matta i sitt styrelserum när Gunnar fick göra som han ville. Kanske inte hans mest praktiska bidrag till designhistorien, men väl så snyggt! 

I guiden ingår ett urval av Gunnar Anders formgivning för Ystad-Metall. Prisintervallen utgår från priser på auktionssajter som Auctionet, Bukowskis Market, Lauritz och slagauktioner som Stockholms Auktions- verk. Föremålen går att hitta billigare på loppisar och kan kosta mer i retrobutiker där de är i toppskick. Tipsa oss gärna om du har information som vi missat!

Hela reportaget om Gunnar Ander och Ystad Metall hittar du i Retro nr 6 , 2016. Köp numret här!

Varukorg