Valencia av Ulla Procopé

Valencia är inte bara Spaniens tredje största stad, känd för sina apelsiner och sin paella, den är också det spanska blåvita porslinets hemstad. Stadens keramiker var redan på 1400-talet kända för vackra handmålade kärl som kombinerade arabiska ornament med katolska influenser, ofta i blåvitt.

Fem hundra år senare fick staden ge namn åt en servis som togs i produktion hos Arabia 1960.
Ulla Procopé levde vid spansk-franska gränsen som tonåring, när hennes pappa var FN-observatör under spanska inbördes­kriget. Om hon besökte Valencia eller inspirerades av de gamla mästarna i Valencia vet vi inte. Det vi vet är att hon hade börjat sitt yrkesliv med att dreja, och det gav henne en annan utgångspunkt som designer än den hennes kollegor Kaj Franck och Saara Hopea hade.
I Valencia kombineras mjuka kurvor med handmålad blå dekor, på ett sätt som påminner om äldre keramik från Valencia. Även dekoren är Ulla Procopés verk. Det var uppseendeväckande, för i vanliga fall fokuserade formgivare antingen på att formge servismodeller eller på att skapa dekorer. Ulla Procopé behärskade båda konstarterna eftersom hon arbetat flera år på Arabias konst­keramikavdelning och målat exklusiv keramik.

Det vanliga var att dekorer skissades på papper, men Ulla Procopé skissade direkt på det oglaserade godset. Kanske är det därför dekoren känns så levande och överdådig. I mer än 40 år målades alltså Valencia-dekoren för hand, och under varje del står det UP, som i Ulla Procopé, och även målarens initialer.
Ulla Procopés hälsa, hon hade fått sluta dreja eftersom hon drabbades av stendammslunga, blev sämre i början av 60-talet. 1966 fick hon sluta arbeta och 1968 dog hon, bara 47 år gammal. Hon fick aldrig uppleva hur hennes serviser Valencia och Ruska (nr 1/2018), blev så älskade att de fortsatte produceras decennium efter decennium.

År 2002 lade Arabia ner tillverkningen av Valencia, servisen var inte längre lönsam. Därmed slutade Arabia med handmålade serviser. Ända sedan dess har Valencia varit en favorit bland samlare, och priserna stiger. Precis som keramik i Valencias 1400-talsstil fortfarande beundras ser även Ulla Procopés servis ut
att bli en långlivad succé. •

Hela reportaget med Ulla Procopés servis Valencia hittar du i Scandinavian Retro nummer 5, 2018. Köp numret här!

Varukorg